Prísady
500 g zemiakov,
Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
|
Návod na prípravu
V šupe uvarené, očistené zemiaky prelisujeme, pridáme hladkú múku, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Pozor – nepridávať priveľa múky, aby ste namiesto bugačikov alebo lokší nevyrobili podošvy. Z cesta vyvaľkáme placky, upečieme ich na sucho, omastíme. Bugačiky – hovoríme o nich vtedy, keď omastené posúchy potrieme slivkovým lekvárom, stočíme a podávame. Môžu sa tiež servírovať uložené do tvaru šatôčky a poliate cukrovým sirupom. Lokše podávame na slano - omastené kúsky posolíme a jednu na druhú postupne ukladáme na tanier. Plný zakryjeme misou alebo kastrólom primeranej veľkosti – lokše sa sparia a budú vláčne. Jeme ich ako samostatné jedlo so sladkým mliekom alebo sa podávajú ako príloha k pečenej husi či kačke. Na sladko ich po omastení posypeme pomletým makom a práškovým cukrom a zložíme do trojuholníkov ( obmena súčasnej doby : natrieť ich čerstvými rozvarenými alebo zavarenými čučoriedkami + šľahačka) . Alebo si pripravíme tzv. potrhanú lokšu. Upečieme trochu hrubšie lokše, ktoré pokrájame alebo polámeme na menšie kúsky, obaríme trochou vriacej vody a posypeme buď pomletými orechmi alebo makom a práškovým cukrom. Na záver ich pokvapkáme zohriatym maslom. Alebo na slano ich zalejeme mliekom, či kyslou smotanou, ku ktorej pridáme kúsok masla ( 1PL husacej masti ) a dáme zovrieť. Vylejeme na obarené lokše, pridáme tvaroh, posolíme a dobre premiešame. Pred podávaním môžeme posypať vypečenými husacími škvarkami. Spôsob prípravy a konzumácie sa líši podľa rôznych oblastí Slovenska. Z lokší pripravených s polohrubou múkou pripravujeme aj rómsku špecialitu Sané Marikľa. Jednotlivé kúsky po opečení omastíme, posypeme práškovým cukrom a kladieme jednu na druhú na tanier. Keď máme vyššiu vrstvu, jemne ich pritlačíme, aby sa spojili a vzniknutú tortičku nakrájame na trojuholníky, ktoré zapíjame čajom.
|
Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!