Prísady
Potrebujeme teda huby (čerstvé alebo sušené – z dubákov je to kulinársky sen),
Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
|
Návod na prípravu
Klasický postup je taký, že na masti speníte cibuľku, pridáte pokrájané huby ( čerstvé alebo sušené a vopred namočené), soľ, mleté čierne korenie, prípadne mletú červenú papriku, premiešate, podlejete vodou (pri sušených tou, v ktorej sa močili) a dusíte. Keď sú huby mäkké, prilejeme vodu z kapusty a povaríme. Nakoniec zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, dochutíme prelisovaným cesnakom ( u nás musí byť, niekto cesnak nedáva), podľa potreby ešte dochutíme a konzumujeme s chlebom. Ten si nalámeme na kúsky, postupne ich hádžeme do máčanky a nedočkavo ich lovíme lyžicou. Pri vreckových suchotách môžete smotanu vynechať a múku rozmiešať v troche vody. Máčanka je dobrá aj tak. Dá sa robiť aj tak, že namiesto vody sa na udusenie húb použije vývar z údeného mäsa a do hotovej máčanky pridáte nasekané údené, alebo si zvlášť opečiete kolieska klobásy, ktoré pri dokončovacích prácach trocha v máčanke povaríte. Ako som už napísala – ja si chcem užiť hlavne dubákovú (hubovú) chuť, tak klobásu či údené v tomto recepte nepoužívam, aby sa chute spolu nepotláčali. Toto jedlo je tiež veľmi jednoduché a rýchlo hotové - ale je to vynikajúce žrádielko, ako mnoho klasických babičkovských receptov.
|
Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!