Prísady
750 g zemiakov,
Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
|
Návod na prípravu
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, necháme vychladnúť a prelisujeme. Pridáme k nim múku, soľ, vajce a spracujeme cesto, ktoré rozdelíme na niekoľko bochníkov, každý vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm a hneď pokrájame na širšie rezance. Vložíme do vriacej osolenej vody, vareškou podoberieme odo dna a pri miernej teplote varíme asi 8 minút. Uvarené vyberieme dierovanou naberačkou a premiešame s rastlinným olejom. Podávame ako samostatný pokrm na slano ( posypané strúhaným tvrdým tvarohom alebo syrom, s dusenou zeleninou ) alebo na sladko ( sypané mletými orieškami, makom a pod. ). Môžeme ich tiež zapiecť – potrebujeme 500 g uvarených zemiakových rezancov, polovicu rozložíme na dno olejom potretej zapekacej misy, potrieme ich slivkovým lekvárom ( 100 g rozmiešame v troške horúcej vody ), posypeme 50 g mletého maku, ktorý si zmiešame s 20 g najlepšie prírodného kryštálového cukru, všetko prikryjeme druhou polovicou uvarenej cestoviny, pokapeme olejom a v predhriatej rúre krátko zapečieme. Zapekacia miska je najlepšia plytká a trochu väčšia.
|
Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!