Kefalónia | Databáza áut | Overenie IČ DPH | Snár | Vtipy |

Najnovšie recepty

Zemiakové cesto na šúľance a pirohy


Prísady

1250 g zemiakov,
300 g hrubej múky,
1 vajce,
pol KL soli,
1 kopcovitá PL krupice,
1 PL maizeny,
3 PL oleja
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pretlačíme cez sitko\.
Pridáme múku premiešanú s maizenou
,
krupicou a soľou,
rozšľahané vajíčko a olej\.
Vypracujeme hladké cesto ( miesime ho ručne
,
na pomúčenej doske)\.


Hodnotenie receptu
  • Súčasné 3.04/5

Hodnotenie: 3.0/5 (27)

Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
Návod na prípravu
Šúľance: Zo zemiakového cesta si ušúľame valček, ktorý rozdelíme na menšie kúsky. Každý z nich rozšúľame na dlhší valček, ktorý rozkrojíme na menšie kúsky dlhé cca 5 cm a tie zavárame do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte 1 – 2 minúty po vyplávaní na povrch. Po vybratí ich polejeme rozohriatym maslom alebo olejom, a posypeme buď makom, mletými orechmi a cukrom, alebo opraženou strúhankou, ktorú tiež môžeme pocukrovať alebo jesť naslano.
Pirohy: pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, pokrájame na štvorce veľké asi 7 x 7 cm, na každý štvorec dáme za lyžičku slivkového lekváru, sladkej alebo slanej tvarohovej plnky, bryndzovej plnky ( 250 g bryndze vymiešame s 1 PL masla, mleté čierne korenie a pažítku, alebo bryndzu vymiešame s prepasírovanými zemiakmi). Ako plnku môžeme využiť aj varené zemiaky – čisté, so smaženou cibuľou, vymiešané s taveným syrom, atď. – podľa chuti. Po naplnení štvorce preložíme do trojuholníka, okraje stlačíme a dáme obvariť do slanej vody, pokiaľ pirohy nevyplávajú navrch. Pirohy so sladkou plnkou na tanieri polejeme rozpusteným maslom alebo Pamou, a posypeme mletým makom či orechmi a práškovým cukrom, grankom, alebo si na tuku opražíme strúhanku s kryštálovým cukrom a v tejto zmesi obalíme varené pirohy. Pri slaných plnkách pirohy mastíme rozpustenou Pamou alebo maslom, môžeme ich posypať rozškvarenou slaninkou, popraženou cibuľkou, pridať za lyžicu kyslej smotany, alebo obaliť v opraženej strúhanke, tentoraz bez cukru.














 

Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!