Prísady
Základnými surovinami sú sušené huby ( ak chceme urobiť zadosť názvu tak kozáky,
Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
|
Návod na prípravu
Základný postup na úpravu húb: namočíme ich v troške teplej vody a necháme napučať. Potom ich uvaríme domäkka, môžeme ich prípadne posekať nadrobno. Iný spôsob – namočené huby dusíme s vopred spenenou cibuľkou a rascou cca 20 minút. Krúpy opláchneme a uvaríme, ak kombinujeme krúpy s ryžou, uvaríme aj tú. Obe suroviny nevaríme úplne do mäkka, pretože jedlo sa ešte bude zapekať v rúre - výsledkom by bolo čosi rozplajznuté, čo sa vám bude lepiť na zuby. Cesnak prelisujeme a zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, majoránkou rascou ( pokiaľ s ňou huby nedusíme) a polovicou tuku. Zmes premiešame s uvarenými ocedenými krúpami, pridáme celé alebo rozsekané varené huby a dôkladne premiešame – ochutnáme, podľa potreby dochutíme (korenie, cesnak, majoránka, rasca) a dosolíme. Zvyškom tuku vymastíme pekáč alebo zapekaciu misu, prípadne ju ešte vysypeme strúhankou a zmes do nej rovnomerne navrstvíme. Pečieme v rúre cca 20 až 30 minút – podľa množstva a hrúbky zmesi približne na 175 stupňov. Pred dopečením môžete povrch kuba potrúsiť kúskami masla a zapečieme dozlatova.
|
Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!