Kefalónia | Databáza áut | Overenie IČ DPH | Snár | Vtipy |

Najnovšie recepty

Šumavský (juhočeský) čierny kubo


Prísady

Základnými surovinami sú sušené huby ( ak chceme urobiť zadosť názvu tak kozáky,
aby bol kubo ozaj čierny,
ale dobré sú akékoľvek sušené hríby) a stredné až veľké krúpy a to v nasledujúcich množstvách: huby od 50 g do 100 g a krúpy od 250 g až 300 g (prípadne 150 g krúp a 150 g ryže ) + 2-3 strúčiky cesnaku,
môže byť aj cibuľa,
soľ,
mleté čierne korenie,
drtená ( cca 1/2 lyžičky) prípadne celá rasca,
môže byť aj 1 lyžička majoránky,
80 g masti alebo oleja,
môže byť aj trocha masla,
prípadne aj strúhanka na úpravu pekáča alebo zapekacej misy\.


Hodnotenie receptu
  • Súčasné 2.17/5

Hodnotenie: 2.2/5 (18)

Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
Návod na prípravu
Základný postup na úpravu húb: namočíme ich v troške teplej vody a necháme napučať. Potom ich uvaríme domäkka, môžeme ich prípadne posekať nadrobno. Iný spôsob – namočené huby dusíme s vopred spenenou cibuľkou a rascou cca 20 minút. Krúpy opláchneme a uvaríme, ak kombinujeme krúpy s ryžou, uvaríme aj tú. Obe suroviny nevaríme úplne do mäkka, pretože jedlo sa ešte bude zapekať v rúre - výsledkom by bolo čosi rozplajznuté, čo sa vám bude lepiť na zuby. Cesnak prelisujeme a zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, majoránkou rascou ( pokiaľ s ňou huby nedusíme) a polovicou tuku. Zmes premiešame s uvarenými ocedenými krúpami, pridáme celé alebo rozsekané varené huby a dôkladne premiešame – ochutnáme, podľa potreby dochutíme (korenie, cesnak, majoránka, rasca) a dosolíme. Zvyškom tuku vymastíme pekáč alebo zapekaciu misu, prípadne ju ešte vysypeme strúhankou a zmes do nej rovnomerne navrstvíme. Pečieme v rúre cca 20 až 30 minút – podľa množstva a hrúbky zmesi približne na 175 stupňov. Pred dopečením môžete povrch kuba potrúsiť kúskami masla a zapečieme dozlatova.














 

Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!