Kefalónia | Databáza áut | Overenie IČ DPH | Snár | Vtipy | Noze |

Najnovšie recepty

Hubová máčanka


Prísady

Potrebujeme teda huby (čerstvé alebo sušené – z dubákov je to kulinársky sen),
cibuľu,
tuk,
hladkú múku,
soľ,
mleté čierne korenie,
vodu z kyslej kapusty,
cesnak,
na dochutenie,
prípadne vegetu + smotana ( môže byť aj klobása,
údené – ja tým hubovú máčanku nehyzdím)


Hodnotenie receptu
  • Súčasné 3.15/5

Hodnotenie: 3.1/5 (47)

Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
Návod na prípravu
Klasický postup je taký, že na masti speníte cibuľku, pridáte pokrájané huby ( čerstvé alebo sušené a vopred namočené), soľ, mleté čierne korenie, prípadne mletú červenú papriku, premiešate, podlejete vodou (pri sušených tou, v ktorej sa močili) a dusíte. Keď sú huby mäkké, prilejeme vodu z kapusty a povaríme. Nakoniec zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku, dochutíme prelisovaným cesnakom ( u nás musí byť, niekto cesnak nedáva), podľa potreby ešte dochutíme a konzumujeme s chlebom. Ten si nalámeme na kúsky, postupne ich hádžeme do máčanky a nedočkavo ich lovíme lyžicou. Pri vreckových suchotách môžete smotanu vynechať a múku rozmiešať v troche vody. Máčanka je dobrá aj tak. Dá sa robiť aj tak, že namiesto vody sa na udusenie húb použije vývar z údeného mäsa a do hotovej máčanky pridáte nasekané údené, alebo si zvlášť opečiete kolieska klobásy, ktoré pri dokončovacích prácach trocha v máčanke povaríte. Ako som už napísala – ja si chcem užiť hlavne dubákovú (hubovú) chuť, tak klobásu či údené v tomto recepte nepoužívam, aby sa chute spolu nepotláčali. Toto jedlo je tiež veľmi jednoduché a rýchlo hotové - ale je to vynikajúce žrádielko, ako mnoho klasických babičkovských receptov.














 

Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!