Kefalónia | Databáza áut | Overenie IČ DPH | Snár | Vtipy | Noze |

Najnovšie recepty

Mousse z bielej čokolády - White Chocolate Mousse


Prísady

250 g bielej kvalitnej čokolády,
nalámanej na menšie kúsky,
375 ml smotany na šľahanie,
3 vajcia (rozdelené na bielky a žĺtky),
80 ml (1/3 šálky) mlieka,
1 lyžička vanilkového extraktu
Na zdobenie:
plody mučenky (pasiflóra opletavá
,
ľud\.
Kristova koruna) alebo ostružiny


Hodnotenie receptu
  • Súčasné 2.63/5

Hodnotenie: 2.6/5 (43)

Ohodnoťte recept kliknutím na papričky.
Návod na prípravu
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Do nerezovej misy postavenej v hrnci s vriacou vodou nalámeme kvalitnú bielu čokoládu. Tá lacnejšia býva často dosť presladená. Ešte pridáme mlieko a vanilkový extrakt. Behom rozpúšťania ju občas jemne premiešame, aby sa nepripálila. Je už takmer hladká a rozpustená, aj keď v nej zostalo pár hrudiek. Avšak miesto ďalšieho dlhého nahrievania a rozpúšťania ju radšej poriadne rozmiešame, až získame sirupovitú konzistenciu - čokoláda je prilepená na vareške a len pomaly steká. Necháme ju asi 5 minút vychladnúť, pretože v nasledujúcom kroku do nej budeme pridávať žĺtky. Nechceme predsa vyrobiť miešané vajíčka! Žĺtky pridávame jeden po druhom, vždy každý zamiešame. Ušľaháme šľahačku a bielky do peny. Èokoláda sa krásne leskne a teraz ju trošku odľahčíme šľahačkou a penou z bielkov. Do čokolády vmiešame asi polovicu pripravenej šľahačky a potom tuhý sneh z bielkov. Najskôr pridáme šľahačku a potom bielkový sneh. Zamiešame ich kovovou lyžicou, nie drevenou, zničili by sme všetky bublinky. Mama vždy hovorila, že sa do čokoládovej peny musí pridávať šľahačka, aby pena nebola tak hutná. Èo sme my, deti, nechápali, ako môže šľahačka niečo odľahčiť. Dnes už tomu rozumiem. A teraz pridáme zvyšok šľahačky, ale nesmieme to však premiešať. Potom prídu na rad našľahané bielky a zas ich dávkujeme v dvoch dávkach a vždy jemne premiešame. Èokoládovú penu budeme podávať až ku koncu večierka. Pretože šampanské a všetky tie jednohubky sú dosť sýte, bude vhodné penu ponúkať v malinkých mištičkách - hrnčekoch, z ktorých sa budú vyjedať lyžičkami. Pripravenú hladkú hmotu - čokoládovú penu mousse rozdelíme do pripravených šiestich 250 ml mištičiek/hrnčekov a dáme ich na tri až štyri hodiny vychladiť. Nakoniec, už vychladené, ich ozdobíme čerstvými plodmi mučenky, ktoré celý dezert odľahčia a dodajú mu extra chuť. Môžeme použiť tiež roztlačené ostružiny.














 

Ďakujeme, Váš komentár bude čoskoro zobrazený!